Paarden

Het paard is een edel dier, imponerend door zijn kracht en gestalte. Maar het is ook een delicate diersoort die een deskundige verzorging nodig heeft.

Deze zorgen kunnen soms zeer dringend zijn. Onze ploeg van veeartsen staat paraat 24u op 24u en dit met de nodige apparatuur en medicatie. Enkele veel voorkomende ziektebeelden.

 

Specifieke informatie om te onthouden

Koliek

Spijsverteringsstoornissen (koliek, slokdarmobstructies, enz.) behoren tot de meest voorkomende noodsituaties in de paardengeneeskunde.

Een koliek is altijd een reden voor spoed, want aan de buitenkant is namelijk niet altijd te zien of het gaat om een vrij onschuldige darmkoliek of een levensbedreiging liggingsverandering van de darmen. Wat te doen in afwachting van de komst van de veearts? Laat je paard langzaam lopen en voorkom dat je paard gaat liggen of rollen.

Wonden en kwetsuren bij paardachtigen

Wanneer het op de behandeling van een wonde aankomt , dan is er steeds 1 geldende basisregel. Neem elke wonde ernstig hoe klein ook. Dikwijls is verzorging door een veearts noodzakelijk. Men dient de wonde nauwkeurig te onderzoeken. Welke weefsels zijn beschadigd? Zijn er geen frakturen?

Kreupelheid of mankheid

Deze aandoening kan bij paarden onder verschillende vormen voorkomen maar dient steeds met zorg onderzocht en behandeld te worden. In sommige gevallen is de behandeling door de veearts zeer dringend.

In afwachting van de komst van de veearts mag geen enkele medicatie toegediend worden om het klinisch beeld niet te maskeren.

De geboorte van een veulen

Deze vreugdevolle gebeurtenis kan soms zeer stresserend zijn. Wij kunnen u bijstaan bij het veulenen en de eerste zorgen toedienen. Wanner complicaties (dystocie, zwak veulen) een hospitalisatie vereisen, kan onze veearts de nodige zorgen toedien en het transport naar het ziekenhuis voorbereiden.

Ademhalings-, neurologische en andere noodsituaties

Ademhalings-, neurologische en andere noodsituaties worden verzorgd door onze oproepbare dierenarts. Hetzelfde geldt voor geriatrische patiënten of paarden die in weilanden wonen.

Onze nooddierenartsen zijn beschikbaar om noodsituaties op het showterrein te beheren. Afhankelijk van het type noodsituatie zal de dierenarts u begeleiden bij de eerste hulp die uw paard krijgt voor aankomst.

Maakt u zich zorgen over de toestand van uw huisdier?

Bel ons op